Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2007 13:50 - недвижимите имоти - мит и реалности
Автор: predatel Категория: Политика   
Прочетен: 3672 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Темата за недвижимите имоти е доста наболяла за голяма част от българските семейства. Желанието за притежаване на собствено жилище е силно вкоренено в българина и всички опити да се “изкорени” по всякакъв начин като демоде, отживелица и ненужна инвестиция в повечето случай са неуспешни.
Статистиката показва, че процента на хора притежаващи собствено жилище е доста по-голям от този в западна Европа и САЩ. Голяма част от хората които заминават да работят за известно време на запад инвестират парите си не в нов бизнес а в недвижимо имущество и най-вече жилища.
Голяма част от градовете в които висок процент от населението работи на запад се поддържат високи цени на жилищата въпреки ниския стандарт на живот в тях. Основната причина е, че свежите пари от западните гурбетчии се влагат там.
Куриоза е в това че цените на недвижимото имущество са не съразмеримо по-високи от стандарта на живот в цялата страна и дори и в столицата ни. През 2006 статистиката показва че те са скочили с 18% за страната и 20% за София като по този показател сме на второ място след Латвия което не може да се обясни напълно освен със спекулация от страна на определени кръгове. Част от тази спекулация е мнението, че тъй като цените ни са ниски за западните ни побратими от ЕС и за тях е евтино да си купят жилище у нас и ние сме длъжни да ги настигнем в цените за да сме конкурентноспособни. Няма как да се нарече това освен спекулация при положение че цените за сегашния ни стандарт са високи и едновременно ниски за западния, ако съпоставим стандартите ни на живот ще видим дупка която не е в наша полза.
Едно малко изчисление показва че при заплата чисто 450 лв. банките дават кредит за жилище между 34 и 40 хил. лв. което за цените в София е гарсонера някъде да речем в ”модерно предградие” или някой друг краен квартал което за едно четири членно семейство е смешно. Все пак нека да кажем колко хора взимат тази заплата особено в по малките населени места където цените съвсем не са ниски и прибавим факта колко от работодателите не декларират реалните доходи на служителите си и каква е възможността на отделния работник да принуди работодателя си да го направи при безработица в район 12 16%.
Данните които ползвам са достъпни за всеки който иска да провери достоверността и опити да се да се докаже че това е естествен пазар няма да обсъждам нека десните тук се пенявят колкото си щат от този факт губим всички ние.



Тагове:   мит,   Недвижимите,


Гласувай:
0



1. анонимен - щом има кой да купува значи е норм...
09.01.2007 14:12
щом има кой да купува значи е нормално.
цитирай
2. leftismer - За съжаление...
09.01.2007 14:17
... имаш право, но не напълно. Това, че цените са безспорно неоправдано високи е вярно. Срещу пазарните закони обаче не можем да вървим. Търсенето и предлагането се срещат на тези цени, а ако повече хора преценят, че тези цени надхвърлят алтернативната им цена на ползване жилище под наем, тогава може да става въпрос за естествено намаляване на търсенето, а от там и на цените.
цитирай
3. анонимен - това го казваш само, защото още не си търсил :)
09.01.2007 14:55
като тръгнеш да търсиш и видиш колко малко обитаеми жилища се продават, ще разбереш защо на цени от 700 евро на квадрат апартаментите се продават като топъл хляб.

Също така ще се очудиш колко лошо се живее под наем за пари, съизмерими с вноската ти по един по-дългосрочен кредит.
цитирай
Търсене

Архив