Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2007 15:45 - Последната победа на лобиращия български бизнес в ущърб на народа
Автор: predatel Категория: Други   
Прочетен: 2338 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Последната победа на лобиращия български бизнес в ущърб на народа

 

 

            Последна в смисъл най-нова а не завинаги. Много се изговори през последната година за лобитата и законността им от гледна точка използването им като инструмент за натиск върху управляващите. Мненията по въпроса се разделят в две посоки но в крайна сметка истината е само една – те в 90% от случаите обслужват интересите на богато малцинство и са в ущърб на народа.

            Последния пример е този с акциза на домашния алкохол. Опита на PR тръстовете да припишат това на ЕС е смешен, това едно изцяло вътрешнополит. решение. Всеизвестно е че хер Баум от село Баумкирхе в южна Бавария си пие шнапса от кисели сливи и някакви получереши и даже е известен и посещаван от разни хора дето си му пийват ракийката.

            Акцизите за домашния алкохол обслужват единствено нашето алкохолно лоби което се надява да си направи свой олигопол на местния пазар без вероятност от промяна на статуквото. Действия за това се предприемат не от вчера. Големите винпроми са основните виновници за разбиването на българското лозарство. Дълги години изкупните цени на гроздето бяха толкова ниски, че отглеждането на лозя бе на чиста загуба. Един пример, сорта Сувиньон Блан дълги години не надвиши цена от 20 ст. за килограм, но на пазара не можеше да се намери бутилка под 4 лв. Просто калкулиране показва че печалбата за производителя надвишава 1000% повтарям 1000. Някой би могъл да каже че виното не е ракия но ще греши, продукта от който се правят и двете е един и същ.

            Следваща но не и по важност е факта че всички винпроми произвеждат фалшив алкохол с високо съдържание на чист спирт и малките частни производители са предпочитани за качествената си стока. Всеки предпочита домашната ракия пред тази от магазина и то не само заради цената. При цена от 5 лв. На алкохол с акциз е ясно че за да има печалба производителя е направил някакви шашми с продукта. Надявам се някой от вас си спомнят скандалите на винарския панаир за алкохола показан там и как дегустирания алкохол не отговаря на предлагания в мрежата и още много “куриози.”

             Всеки от вас когато е пътувал към морето е виждал новите рекламирани площи от собствени лозя на големите предприятия. Начина по който за направени е повече от мръсен, но разбира се пазарно издържан отлично. Голяма част от тях са направени с пари от еврофондовете например”Сапард”. Някой пак може да каже че те са достъпни за всички, но ще сгреши както вече споменах поради монополното изкупуване е невъзможно да бъде възвръщаема инвестиция от този род. Възможно е това твърдения със спекулации да бъде оборено но фактите са такива на всеки му е ясно по какъв начин и кои се добираха до еврофондовете.

            Целта на закона е ясен, да се увеличат печалбите на олигопола за сметка на обикновения граждани и то с НЕКАЧЕСТВЕН АЛКОХОЛ който макар и безвреден за здравето няма качествата на домашния. Нека някой от вас за домашно се разрови да намери колко процента от алкохола на пазара е истински плодов дестилат. Пожелавам му успех!



Тагове:   победа,   народа,   ущърб,


Гласувай:
0



1. geo - Интересно ми е,
12.01.2007 16:02
с каква цел пускаш материалите по два пъти?
цитирай
2. анонимен - аз самия посещавам само няколко от ...
12.01.2007 16:15
аз самия посещавам само няколко от тематичните части и понякога така правя.да кажем че търся определена аудитория, ако я има да
цитирай
3. copycat - мале мале
12.01.2007 18:38
милия народ... обаче не съм овчар, че да мисля за овци. Интересувам се от обществото. Ако ти се имаш за народ, толкова по-зле за теб.
цитирай
4. анонимен - котешки изпражнения май са това, ...
12.01.2007 19:58
котешки изпражнения май са това, нали??
цитирай
5. adolf - я, те котките правят разлика между ...
12.01.2007 20:42
я, те котките правят разлика между общество и народ и стадо дори и как точно я правят тази разлика?
цитирай
Търсене

Архив